Kako izabrati skije koje su najbolje za vas – Kompletan vodič

децембар 26, 2019 admin

Kako izabrati skije može biti preteško pitanje za vas, pogotovo ako ste početnik. Ipak, to nije toliko teško kao što izgleda na prvi pogled. U ovom kompletnom vodiču pomoći ćemo vam da izaberete skije koje će ispuniti sve vaše zahteve. Uopšteno, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari kada birate skije:

  • Dužina skija
  • Oblik skija
  • Skijaško umeće
  • Tip staze i snega

U ovom tekstu pokrićemo detaljno svaku od ovih stavki.

Kako izabrati pravu dužinu skija

 

Koliko dugačke treba da budu skije? Pa, zavisi od vaše visine, težine, skijaškog umeća i zahteva. U opštem slučaju, početnici bi trebalo da odaberu skije koje su nešto kraće od vaše visine. Kada uspravite skije i stanete pored njih, njihov kraj bi trebalo da bude negde između vrha vaše glave i vaše brade. Treba dodatno razmotriti dužinu skija u zavisnosti od drugih parametara.

Ako ste početnik, ili dugo niste skijali, trebalo bi odabrati kraće skije. Sa kraćim skijama bićete okretniji i imaćete bolju kontrolu i izbeći ćete često padanje. Duže skije su brže i teže se njima upravlja, pa je jasno zašto ih ne preporučujemo početnicima.

Kao što smo već naglasili, dužina skija zavisi od terena na kom skijate. Ako skijate na utabanim stazama koje su redovno održavane, trebaju vam oko 10 cm kraće skije od vaše visine, ako ste početnik. Što ste bolji skijaš, tako ćete birati duže skije, pa će tako skijaši srednjeg nivoa birati skije oko 5 cm kraće od njihove visine, dok će profesionalci birati skije svoje visine. Ukoliko želite da skijate van staza, po neutabanom snegu, trebaju vam još duže skije. Skijanje van staza ne preporučujemo početnicima, ali ako baš želite da probate, obavezno stavite kacigu i skijajte na padinama koje nisu strme. Početnici na ovakvom snegu treba da odaberu skije koje su oko 5 cm kraće od njihove visine, dok profesionalci biraju skije i do 5 cm duže od njihove visine.

Kako odabrati oblik skija

 

Postoji dva osnovna načina zakrivljenja skija, rocker i camber. Skije koje su zakrivljene sa camberom su zapravo najšire u sredini, dok je rocker obrnuti camber – takve skije su najuže u sredini. Razlika nije velika i početnici je verovatno ne bi primetili. Postoji i kombinacija ova dva, kada skije imaju oblik koji podseća na izdužene brkove. Skije sa camberom su generalno mekše- To znači da će vam skijaške čizme biti komfornije i toplije, zbog čega se ove skije generalno preporučuju početnicima koji skijaju na lakim, plavim, utabanim stazama sa puno skijaša, gde se ne razvija velika brzina.

Skije sa rockerom preporučujemo iskusnijim skijašima i onima koji žele da se oprobaju u skijanju po neutabanom snegu. Ove skije bolje lebde od skija sa camberom, ali ako ih koristite po utabanoj ili zaleđenoj podlozi, imaćete problema da skrenete i zasečete podlogu jer je manja površina skija u kontaktu sa snegom.

Kombinovani tip skija vam daje ponešto iz oba sveta, pogotovo kontrolu, pošto se zbog oblika čini da su ove skije kraće nego što zapravo jesu.

Kako odabrati skije za pocetnike

Kako izabrati skije za početnike

 

Ako ste tek počeli da skijate, verovatno ne znate ništa o skijama, zar ne? Uzećete prve koje vam padnu pod ruku ili koje vam vaš instruktor skijanja preporuči. Instruktori bi trebalo da znaju koje skije vam najviše odgovaraju, ali nije teško da odaberete i sami. U suštini, ako tek počinjete, uvek treba odabrati kraće i šire skije, kako biste imali što bolju kontrolu, kretali se sporije, a to samim tim znači i manje padanja. Naravno, koje skije ćete odabrati zavisi i od toga gde skijate, ali to smo već pokrili u prvom delu vodiča.

Nešto iskusniji skijaši koji su savladali one najlakše, plave staze, najčešće žele nove izazove na težim stazama, pošto su im ove najlakše dosadile. Zbog toga im trebaju i drugačije skije. Uglavnom, ovim skijašima trebaju nešto tvrđe skije i treba odabrati pravu kombinaciju cambera i rockera, u zavisnosti od terena na kom skijaju.

Iskusni skijaši mogu koristiti bilo koje skije koje se uklapaju u njihov stil. Generalno, najčešće se biraju uže skije, napravljene na bazi ugljenika, za lakše upravljanje pri visokim brzinama. Takođe, njihove skije su uglavnom dosta tvrđe, kada ih uporedimo sa skijama početnika.

Kako izabrati skije za različite tipove snega i staza

 

Postoji mnogo različitih tipova staza i snega. Uvek bi trebalo težiti pravim skijama za konkretne uslove. Ako skijate uglavnom na održavanim i utabanim stazama, treba izabrati camber i kraće skije u najvećem broju slučajeva. Ukoliko ste napredniji skijaš i skijate na raznim stazama, pa čak i van njih, trebalo bi naći pravu kombinaciju cambera i rockera, kao i dužine i tvrdoće skija koje vama najbolje „leže“. Skijanje na neutabanom snegu zahteva skije koje najbolje lebde, specijalno napravljene za takav teren. Te skije su duže i uže od standardnih.

Zaključak

 

Kada birate skije, morate obratiti pažnju na detalje. Čak i ako ste potpuni početnik, trebalo bi da se potrudite i izaberete par skija koje vam u tom trenutku najviše odgovaraju. Ukoliko to uradite, sigurno ćete se zaljubiti u ovaj sport i početi najbolju vožnju u životu.

Contact

Contact Us

If you have any question or suggestion for our team, feel free to contact us

Contact

The ultimate group skiing experience is coming soon on Google Play and App Store! 🎉🎉

Become an early adopter!